Frønæring og blodfortynnende medisiner

10.02.2024

For en tid tilbake fikk jeg et spørsmål om man kan ta frønæring dersom man bruker blodfortynnende medisiner. Da jeg ikke kunne gi noe godt svar har jeg nå fordypet meg litt i denne problemstillingen. Det er nemlig slik at dersom man i dag får blodfortynnende medisiner av legen sin, blir man informert om å være litt forsiktig med å spise for mye mørkegrønne grønnsaker og å ta for mye Tran da dette kan ha innvirkning på de blodfortynnende medisinene. Dette gjelder spesielt eldre blodfortynnende medisiner som Marevan, men også med de nyere blodfortynnende medisinene som Pradaxa, Eliquis og Xarelto.

Mørkegrønne grønnsaker som grønnkål, spinat og brokkoli inneholder mye vitamin K som i kroppen vår bidrar til at blodet koagulerer ved blødninger. Dersom man spiser for mye av disse grønnsakene og dermed får i seg for mye vitamin K kan dette motvirke effekten av blodfortynnende medisiner. Dette er spesielt viktig dersom man bruker Marevan. Av frønæringene til Rain er det kun Core som inneholder mye vitamin K. Dersom man bruker blodfortynnende medisiner bør man derfor være oppmerksom på dette og diskutere det med legen sin om man ønsker å bruke Core.

Tran inneholder store mengder Omega-3 som i kroppen vår hindrer at blodet koagulerer og i tillegg utvider blodårene i kroppen. Dersom man tar to eller flere spiseskjeer med tran for dagen vil dette i tillegg til den blodfortynnende medisinen kunne øke risikoen for blødninger. Omega-3 finnes i alle frønærings produktene til Rain, men i betydelig mindre konsentrasjon enn i Tran og utgjør derfor ikke noen risiko for økt blødning.